vrijdag 1 maart 2024

MOTO73 bestaat 50 jaar!

Als het goed is lees je dit stukkie met een beetje geluk precies op donderdag 12 januari. Een voor MOTO73 zeer bijzondere datum, want op 12 januari 1973 verscheen de eerste MOTO73 ooit. Om het een beetje in perspectief te zetten: in 1973 raakte president Nixon steeds verder in het nauw vanwege het Watergate-schandaal, de onlangs overleden Phil Read won de Dutch TT en Nederland kende ineens autoloze zondagen vanwege de olieboycot. De NOS noemt de energiecrisis zelfs het thema van dat jaar en daaruit blijkt maar weer eens dat de geschiedenis zich steeds herhaalt.

50 Jaar MOTO73: terugblik op de beginjaren

Precies een halve eeuw later zijn we er dus nog steeds en dat is, kijkend naar de huidige tijdschriftmarkt, al een prestatie op zich. Maar wat ik nog veel bijzonderder vind, is dat een indrukwekkend aantal onder onze abonnees al vanaf begin 1973 abonnee is en dus inmiddels al een kleine 1300 keer de nieuwe MOTO73 op de deurmat heeft gekregen. 1300 keer! Van de legendarische TT-zege van Wil Hartog tot aan de geboorte van de Suzuki Hayabusa, van het drama rondom Marco Simoncelli tot aan de komst van ABS en traction control. Velen van jullie maakten het mee en lazen erover in MOTO73.

Geregeld duik ik in Hilversum ons archief in om er vervolgens pas uren en vele gemiste deadlines later weer uit te komen. Geschiedenis verveelt nooit! Zeker in mijn geval, want ik ben vergeleken met heel veel abonnees nog maar een broekie als 40-jarige en heb zoveel van de hoogtijdagen uit de motor(sport)wereld gemist. Toch ben ik er hartstikke trots op dat ik inmiddels zeventien jaar deel uit maak van de redactie van MOTO73. Voor mij, net als voor jullie, veel meer dan een tijdschrift.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

1 Reactie

  1. Van Harte Gefeliciteerd met het 50 jarig jubileum van Moto 73, niet vanaf het begin lid maar wel geruime tijd van het papieren exemplaar, de laatste jaren via Motor.nl.
    Ik ben wel abonnee geweest van meerdere motorbladen zoals weekblad Motor en Promotor maar Motor.nl is voor mij de perfecte oplossing voor betaalbaar motornieuws, zonder Motor.nl had ik geen abonnement meer gehad op een papieren versie.
    Veel succes voor de toekomst en wie weet komen we elkaar nog eens tegen, ik ben 65 jaar en bezit nog 2 motoren en heb nog steeds veel plezier in het rijden.
    Met Hartelijke motorgroet,
    Gerard van de Pol

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen