zondag 24 september 2023

‘Zijn motorrijders echt de gelukkigste weggebruikers van Nederland?’

Een 8,3! Eindelijk heb ik weer eens een keer een cijfer boven de 8 gehaald, iets dat op school alleen per ongeluk wel eens gebeurde. Want wij, motorrijders dus, waarderen ons geluk op de weg met een hele dikke 8,3 (lees hier meer) en daarmee zijn we zelfs de gelukkigste weggebruikers van Nederland. We worden wel op de voet gevolgd door elektrische fietsers (8,2) en automobilisten (8,1), maar winnen is winnen! Ruim 8 op de 10 motorrijders is ook nog eens heel erg tevreden met hun vervoersmiddel. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van RAI Vereniging is uitgevoerd onder ruim 1.000 weggebruikers en wie ben ik dan om het niet te geloven…

‘Ik heb genoten van MOTORbeurs Utrecht 2023’

Toch kun je er, heb ik gemerkt, een kleine kanttekening bij maken, want nadat wij onlangs de campagne ‘Te luid geluid is uit’ nogmaals aanhaalde, zakte die 8,3 in onze mailbox pijlsnel naar cijfers die ik veel vaker op school haalde. Onvoldoendes dus, dikke onvoldoendes zelfs. ‘Of ik wel helemaal lekker was?’, klonk één van de reacties. Op zich een goed punt en zeker een terechte vraag, maar het gaat prima met mij.

Eén van de belangrijkste redenen waarom motorrijders zo gelukkig zijn is ‘het lekker in de buitenlucht zijn’, maar dat geldt helaas niet alleen voor motorrijders… Begrijp mij nou niet verkeerd! Nog altijd krijg ik tranen in mijn ogen als ik bij het insturen van de Ramshoek sta, jarenlang had ik als beltoon een MotoGP-machine op volle snelheid en tegenwoordig hoor je als je mij belt het nummer Sandstorm, bekend van de starttune in de motocross. Soms laat ik ’m zelfs extra lang overgaan, omdat ik het zonde vind om op te nemen, zomaar word je teruggebracht naar die fantastische laatste dertig seconden voor een MXGP-start. Het enige dat mist, is het geweld van een motocrossstart.

Kortom: noem mij gerust motor(race/cross)verslaafd. En toch snap ik ‘Te luid geluid is uit’ en blijf ik – en dus wij – erover schrijven. Omdat ik hoop dat over een paar jaar ook een nieuwe generatie tot de groep mag behoren die zichzelf een 8,3 geeft!

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

2 Reacties

  1. Blijf vooral schrijven over “te luid is uit”. De huidige maatschappij is niet bepaald sterk in het rekening houden met anderen. Je zult maar de hoofdprijs betaald hebben voor een mooi huis in een “rustige” omgeving in de natuur en getrakteerd worden op voortdurende motor herrie. IK zou er niet blij van worden. Ergens las ik de reactie: “dan hadden ze daar niet moeten gaan wonen”. Is er iemand die niet moet kotsen van zo’n reactie? Als het herrie issue genegeerd wordt gaat de heksenjacht verder en zijn de toekomstige motorrijders de dupe. Ik moet er zelf ook niet aan denken met een elektrische stille naaimachine onderweg te zijn. Mijn R1200RT is beslist niet luidruchtig en ik houd zeker rekening met omwonenden omdat ik sociaal ben en ook wil zijn. Op social media (die meestal verre van sociaal zijn) lees ik reacties waarvan ik last krijg van plaatsvervangende schaamte. Hoe was het ook weer? Nederland, het tolerante landje waar tegenwoordig alles en iedereen bedreigd wordt omdat ze iets goeds willen doen, of simpelweg hun werk doen? Nederland tolerant? NO WAY!!! Laat de dreigmails maar komen 🙂

  2. Nee hoor, volledig met je eens. Rij ik met mijn Superduke GT in een omgeving of weg waar veel mensen wonen ,wandelen of fietsen, doe ik rustig aan. Onnodige om anderen de stuipen op het lijf te jagen. Ik geef gas waar het kan, maar in de bebouwde kom en rustige gebieden blijft de toerental laag. Ik vind het vrij onaangepast gedrag als iemand zo nodig flink door moet trekken met een niet al te stille pijp terwijl er duizenden mensen in een straal van een km rond zijn rijpositie wonen. En dat omdat iemand zich alleen graag met veel herrie verplaatst van A naar B omdat hij dat zelf zo leuk vindt. Is het stoer? Indrukwekkend? Vertel het me maar.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image