maandag 27 mei 2024

GPS-tocht Utrecht: langs Vecht, bossen en plassen

Het zijn niet alleen plezierboten die het eerste gedeelte van de tocht bepalen, maar ook woonboten. Langs de hele Vechtoever zie je vaak geweldige arken. Het is er goed toeven tussen de kastelen, watersportcentra, slingerdijkjes, natuur- en stiltegebieden, leuke kleine oude dorpen, plassen en bosgebieden.

Tekst, fotografie en route: Tom Boudewijns

GPS-tocht Kempen/Zuid-Limburg: genieten met een zachte G

Het Zandpad, met zijn statige buitenhuizen, landgoederen en romantische prieeltjes

Een tiental kilometers na het begin van deze tocht zit je in het ‘Hart van de Vechtstreek’, Breukelen. Pronkende theekoepeltjes, ophaalbruggen, mooie dorpskernen met daarbij een kronkelende rivier die de naam de Vecht draagt en in het groen zijn loop vindt. Hij vormt een verbinding tussen al het moois dat de streek zo aantrekkelijk maakt. De grote, statige buitenhuizen en landgoederen met hun romantische prieeltjes staan verscholen tussen het groen aan de oever.

Aan de Vecht lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan.

De zeil-, surf- en waterskischolen van de Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen vormen één van de mooiste merengebieden. Op sommige plaatsen is het patroon van de afgravingen met de smalle ‘trekgaten’ nog aardig intact. Van de Loosdrechtse Plassen is het linker gedeelte achter Fort Spion een waterleidingplas, dat net als het volgende deel met de naam Loenderveenseplas niet toegankelijk is. Het rechter gedeelte met de Derde, Tweede en Eerste Plas is met zijn zeil-, surf- en waterskischolen een eldorado voor de watersporter.

De vele doorkijkjes, beboste legakkers en percelen woeste grond bij Kortenhoef

In Oud-Loosdrecht volg je links de smalle weg langs het water en rij je de volgende kilometers door het langgerekte Kortenhoef. Veel doorkijkjes op open veengaten, beboste legakkers en kleine percelen woeste grond aan het achtererf geven de lintbebouwing van Kortenhoef een eigen sfeer. De achterliggende Kortenhoefse Plassen beslaan 492 hectare en zijn een belangrijk broedgebied voor water- en moerasvogels.

Vier kilometer toeren over zeer smalle wegen naar de Ankeveense Plassen.

De slingerende toerweggetjes langs de Vecht bij Nederhorst den Berg en Nigtevecht

In Nederhorst den Berg passeer je het imposante kasteel Nederhorst uit de dertiende eeuw. Het bezit een unieke verzameling antieke klokken, maar je mag het helaas niet bezoeken. Even later zoek je de Vecht weer op en toert vier kilometer over zeer smalle wegen vol met onoverzichtelijke bochten en mooie doorkijkjes tot aan een punt van de Ankeveense Plassen. Daar volg je links via de Hinderdam de loop van de Vecht verder. Onderweg passeer je het voet- en fietsveer naar Nigtevecht.

Groenlandsekade en Baambrugse Zuwe, leefgebied van bekende Nederlanders

Je volgt de N201 en draait parallel met de A2 links de Groenlandsekade op. Aan deze Groenlandsekade ligt aan de rand van Vinkeveen een villa die eens werd bewoond door André Hazes. Aan de Baambrugse Zuwe ligt een restaurant waar veel bekende Nederlanders menig uurtje hebben doorgebracht. Het is een bedrijf vol herinneringen.

Uitgestrekte rietkragen langs de Vinkeveense Plassen

Dit is het hoekje van pracht en praal, villa’s, mooie waterplassen en enorme jachten. Langs het Achterbos kom je aan de achterzijde van de Vinkeveense Plassen, waar je na wat veldwerk overschakelt van de meren op de rivieren. In Amstelhoek kom je aan de Kromme Mijdrecht en toer je rustig naar De Hoef.

In Amstelhoek komt je naast de Kromme Mijdrecht te rijden.

Slingeren langs de Kromme Mijdrecht met onder meer de sluis van de Kerkvaart

Bij De Hoef steek je een brug over en kom je op De Hoefwestzijde te rijden. Het is een smal wegje langs het water, waarbij je regelmatig denkt dat iets verderop de openbare weg stopt. Laat je niet verrassen, want het is tot na de Hogedijk uitkijken geblazen. Onderweg passeer je de Kerkvaart met zijn kleine sluis – zeker een stop waard – en vele leuke huizen en mooie boten.

Op weg naar Noorden passeer je de Kerkvaart met zijn kleine sluis.

De Nieuwkoopse Plassen met een schitterende flora en fauna

Met een picknickmand en een uitgestippelde route kun je over het gebied van de Nieuwkoopse Plassen varen. Op een fikse regenbui na kan er verder niet veel gebeuren. In de wintermaanden zijn de plassen vaak bevroren en veranderen die in één groot schaatsfestijn. Er worden ’s winters zo’n 120 kilometer aan schaatstochten uitgezet en een bezoek is zeker aan te raden. Kijk op weg naar Nieuwkoop onderweg ook eens naar links, want daar laten doorkijkjes je genieten van een mooi zicht over het achterliggende natuurschoon.

Mooie doorkijkjes met zicht op het achterliggende natuurschoon.

Slingeren langs de Oude Rijn en Nieuwerbrug met vele boerenhoeven

De route gaat verder, met als hoogtepunt het toeren langs de kilometerslange Oude Rijn met het dorp Nieuwerbrug. Zegveld en Woerdense Verlaat zijn de volgende plaatsen die je passeert, waarna je Kanis binnenrijdt. Daar liggen de Hooiboezemlanden, die sinds de middeleeuwen niet meer zijn bemest en botanisch van zeer groot belang zijn.

Genieten van de slingerende weg langs en door Meije mag helaas in het weekend niet meer.

Het pittoreske Haarzuilens met zijn rood-witte luiken en kasteel De Haar

Vaak is het op de Brink in Haarzuilens gezellig druk. De terrassen zijn er goed bezet en dikwijls zijn er mensen met een balspel bezig. De motoren parkeren bij ’t Wapen van Haarzuylen, een drankje pakken en even verpozen naast de waterpomp. Na het mooie pleintje wacht het plaatje van kasteel De Haar. Neem daar de tijd, maak er een wandeling en schiet er enkele mooie plaatjes. Iets later volgt de drukte van Maarssen, waarna je naar het eindpunt in De Bilt toert.

Neem de tijd voor Kasteel De Haar en maak er een wandeling.

Route-informatie

VertrekpuntHotel Breukelen
Stationsweg 91, 3621 LK Breukelen
EindpuntDe Bily
Lengte153 km

Download de route GPS-tocht Utrecht

GPS-tocht Utrecht
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen