dinsdag 21 mei 2024

Australisch talent weg bij RT Motorsports om drugszaak

Nog voor het begonnen is, neemt het RT Motorsports by SKM IDM-team van afstand van jong talent Hunter Ford (20). De Australische tweevoudig Yamaha R3 Cup-kampioen had voor twee jaar getekend bij Nederlandse team van in de IDM Supersport 300.

In de week dat bekend wordt dat Andrea Iannone geschorst wordt vanwege anabole steroïden in zijn bloed, volgt nu een tweede zaak waarin drugs in de racewereld opduiken. Al doet de zaak van Hunter Ford er wel serieus een schepje bovenop. Ford wordt momenteel namelijk verdacht van liefst negen drugs-gerelateerde overtredingen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Anthony West (Moto2 in 2012 en WK Supersport in 2018), Noriyuki Haga (WK Superbike in 2000) en dus onlangs Andrea Iannone in de MotoGP, is Ford niet gepakt met foute stoffen in zijn bloed. Hunter Ford wordt namelijk verdacht van het handelen in synthetische drugs. Bij hem thuis in Anna’s Bay in Australië werden onder meer maar liefst 300 XTC-pillen aangetroffen.

Het zet een streep door de carrière van Ford, die in februari voor moet komen. De tweevoudig Australisch R3 Cup-kampioen is een belofte en hoopte via het IDM de WK-klasses van World Superbikes te bereiken.

Voor iedere coureur moet duidelijk zijn dat het er dus niet bijhoort.

Vandaag vaardigde het RT Motorsports by SKM de volgende verklaring uit:

‘Het team is diep geschokt te horen van de arrestatie van Hunter Ford op laste van de aantijgingen rondom drugs-gerelateerde zaken. Wij geloven er heilig in dat sport en drugs niet samengaan. Ons project is opgezet om jonge rijders op te leiden en steunen in een doorslaggevende periode in hun leven. We zijn ons ten zeerste bewust van onze verantwoordelijkheid daar voorzichtig mee om te springen. Dat is ook de reden dat we er van afzien met Ford in zee te gaan dit jaar, terwijl we hem pas net als onze rijder konden aankondigen. We wensen de familie sterkte in deze zware tijd en hopen op een rechtvaardige beslissing van het hof.’
– Frank Krekeler en Rob Vennegoor, de teameigenaren.

Met name mede-teameigenaar Vennegoor gaat prat op zijn reputatie Australische talenten kansen te bieden in Europa. Rijders als David Johnson, Jed Metcher, Troy Herfoss, Mike Jones en recenter een talent als Tom Toparis namen hun eerste Europese stapjes via Vennegoor. Dat nu een van die mogelijke talenten, op jonge leeftijd al in de problemen raakt, laat geen andere beslissing over dan afscheid te nemen.

Waar recreatieve drugs onder jongeren steeds meer geaccepteerd worden, heeft het in de sport natuurlijk niets te zoeken. Zeker een twintigjarig coureur geeft daarmee een signaal af dat drugs normaal zouden zijn. Voor iedere coureur die volgt moet duidelijk zijn dat het er dus niet bijhoort.

Hunter Ford zit voorlopig in hechtenis tot zijn zaak dient in februari. Het RT Motorsports by SKM wenste zich behalve boven getoonde verklaring verder niet te uiten, maar baalt er desondanks duidelijk van. Wie Ford bij op de Kawasaki Ninja 400 van het IDM-team zal vervangen is nog niet duidelijk.

Foto: Facebook Hunter Ford

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen