maandag 15 april 2024

De historische triomftocht van Collin Veijer in Maleisië in beeld

Het heeft even geduurd… Maar nadat Hans Spaan ruim 33 jaar geleden de Grote Prijs van Tsjecho-Slowakije in de 125cc-klasse op zijn naam wist te schrijven, dat gebeurde op 26 augustus 1990 te Brno, heeft Nederland eindelijk weer een GP-winnaar in een soloklasse van de wegracerij. Zijn naam: Collin Veijer. De 18-jarige coureur uit Staphorst schreef geschiedenis door op 12 november 2023 de GP van Maleisië in de Moto3-klasse te winnen.

Net als 33 jaar geleden bij de triomf van Hans Spaan was Henk Keulemans er voor Motor.NL bij. Hierbij zijn beeldverslag van de unieke overwinning van Collin.

Collin Veijer eerste race op Assen: P7 in thuisrace zonder thuisvoordeel

Collin Veijer Maleisie
De overwinningsschreeuw (van geluk) van Collin Veijer als GP-winnaar op het podium van Sepang!
En dat terwijl het op vrijdag, de eerste trainingsdag, totaal niet liep en zo voor veel stof tot nadenken zorgde.
Maar Collin herpakte zich en ging via Q1 in Q2 samen met teamgenoot Ayumu Sasaki op jacht naar de snelste tijd.
Dat lukte net niet. Maar de tweede tijd achter Jaume Masia mocht er ook zijn!
In zijn pas achttiende GP pakte Collin onmiddellijk de koppositie.
Daarna volgden zinderende duels onder tropische omstandigheden. Hier ligt Collin derde achter Sasaki en Masia.
Vastbijten aan het achterwiel van teamgenoot Ayumu Sasaki.
De duizenden toeschouwers en miljoenen tv- en internetkijkers zien dat vier coureurs zich afweten te scheiden van de rest van het veld. Met Collin nog steeds op de derde plaats.
Maar dat verandert in de laatste ronde. Collin pakt resoluut de kop en omdat de verwachte aanvallen van Sasaki (71) en Masia (5) uitblijven vliegt de Nederlander als eerst over de finish! Een unieke zege is een feit!
Onder de helm van #95 klinkt ongetwijfeld een ongelooflijke vreugdeschreeuw!
De zegetocht van een heel sterke winnaar. En dat in zijn eerste GP-seizoen.
De omhelsing met een heel blije vader Jurjen is na deze triomf logischerwijze zeer intens.
Felicitaties van Ayumu Sasaki, die in eerste instantie niet zo blij was dat zijn Nederlandse collega hem niet voor had laten gaan.
De eerste grote zege van een klein team. Ook WP-veringsspecialist Tim de Bot (zwart/rode shirt) deelt in de vreugde.
De eerste nummer één plek is een feit. En dat wil Collin weten ook!
Een stralenden teameigenaar en manager Peter Öttl viert op het podium niet alleen de eerste overwinning van Collin Veijer, maar ook de eerste één-twee-zege van zijn team dat goede kansen heeft om zich op het einde van dit seizoen Moto3-wereldkampioen bij de teams te mogen noemen.
Na 33 jaar gaat eindelijk weer eens het Nederlandse rood, wit en blauw (zij het op z’n kant) in top.
Met de hand op het hart luistert Collin, die lichtelijk ontroerd raakte, niet alleen naar het Wilhelmus, hij zingt het ook mee.
Integenstelling tot Ayumu Sasaki en Jaume Masia mag Collin de fles Prosecco niet openen. Daar is hij met zijn achttien jaar volgens de Maleisische wet nog te jong voor.
Gereserveerde stoel voor de persconferentie.
Nu hij zijn eerste GP-zege op zak heeft, gaf Collin tijdens de persconferentie aan dat hij in de laatste twee GP’s zijn teamgenoot Ayumu Sasaki gaat helpen om in de strijd om de wereldtitel Jaume Masia te verslaan. Die uitspraak deed de Japanner duidelijk goed. De Spanjaard was er minder blij mee, maar kan het begrijpen.
Met de uitslag van de GP van Maleisië in de hand lijkt een wat beduusde Collin zich te realiseren wat hij heeft gepresteerd.
Een blije en trotse vader en zoon Veijer die na deze eerste GP-zege samen aangaven dat hun missie nog lang niet is voltooid. We kunnen ze daarbij alleen maar alle succes toewensen. En in ieder geval bedanken voor wat er in Maleisië is gepresteerd!

Foto’s: Henk Keulemans

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen