maandag 25 september 2023

Kentekenplaat van je motor verloren of gestolen? Zo los je het op

Het zal je maar overkomen: je bent nietsvermoedend naar je werk gereden en bij aankomst blijkt de kentekenplaat van je motor te ontbreken. Grappig genoeg is me dit onlangs zelf overkomen. Maar wat zijn nu de juiste stappen die je moet nemen in zo’n situatie?

In de eerste plaats is het belangrijk te realiseren dat je, strikt genomen, niet meer mag rijden met je motor als de kentekenplaat ontbreekt. Het is dus zaak om direct actie te ondernemen. Als je dringend ergens naartoe moet, kun je tijdelijke witte kentekenplaten laten maken waarmee je voorlopig kunt rijden. Een andere methode is om een kartonnen plaat met je kenteken erop achterop te bevestigen, hoewel dit dus niet de juiste procedure is. Als je tevens je kentekenbewijs bent kwijtgeraakt, wordt de situatie vervelender. In dat geval moet je eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen voordat je een nieuwe plaat kunt bestellen.

Voordat je direct nieuwe platen bestelt, is het verstandig om te overwegen of de plaat mogelijk gestolen is. Denk je dat dat het geval is, doe dan aangifte bij de politie! Als je denkt dat de kentekenplaat niet gestolen is, is mijn persoonlijke advies om toch een online melding bij de politie te maken. Als er dan iets met je kentekenplaat gebeurd is, hebben zij het in ieder geval in hun systeem staan.

Helmverlichting; mag het wel, of mag het niet? Politie reageert

Nieuwe kentekenplaat

Nu komt het regelen van de nieuwe kentekenplaat. Dit kan alleen bij een erkende kentekenplaatfabrikant van de RDW. Je kunt via deze link een overzicht van bedrijven vinden die deze service aanbieden. Het is echter cruciaal om niet dezelfde fout te maken als ik deed: lang niet alle bedrijven vermeld op de RDW-locatiewijzer vervaardigen kentekenplaten voor motoren. Het is het beste om vooraf contact op te nemen. Op de locatie dien je een geldig legitimatiebewijs en je kentekencard (of het papieren gedeelte IA) te tonen. Hoewel de prijzen kunnen variëren per fabrikant, kan ik je wel een idee geven: ikzelf betaalde €21,50 voor een nieuwe plaat bij Partspoint Amsterdam.

Let bij ontvangst van de nieuwe plaat op de bevestiging. Bij mij waren namelijk beide pinnen van de kentekenplaathouder afgebroken, wat ervoor zorgde dat ik ook een nieuwe houder nodig had. Als de houder in orde is, kun je de plaat eenvoudig bevestigen met het kliksysteem. De RDW raadt aan om dubbelzijdig tape of extra schroeven te gebruiken bij de installatie. Deze laatste optie helpt niet alleen tegen lostrillen, maar voorkomt ook diefstal.

Jesse plaatst de nieuwe kentekenplaat op zijn motor.

3 Reacties

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image