vrijdag 8 december 2023

Het stoppen van Suzuki in de MotoGP – terugblik

Waar richt zich de blik van deze Japanner op? Wat gaat er in zijn hoofd om? Het gaat hier om Shinici Sahara, de grijzende en bescheiden projectleider van Team Suzuki Ecstar MotoGP. Sahara vertolkt al decennia een sleutelrol in de raceactiviteiten van het Japanse merk. Beter gezegd: vertolkte! Want na de zesde Grand Prix van dit jaar (die van Jerez) moest de Japanner, die halverwege het seizoen 2017 de leiding over Suzuki’s MotoGP-activiteiten kreeg, de leden van zijn team meedelen dat het hoogste management van het wereldconcern uit Hamamatsu had besloten om te stoppen met de MotoGP. Dat nieuws sloeg in als een bom. Niet alleen bij de leden van het Suzuki-team, maar in het hele racewereldje. Ook al omdat Suzuki enkele maanden ervoor het contract met MotoGP-promotor Dorna nog met vijf jaar had verlengd. Economische redenen waren volgens het Suzuki-management de reden van dit besluit. Een triest besluit. Want in het rennerskwartier stond het team onder leiding van Sahara te boek als een zeer sympathieke en hechte groep racemensen, die ook nog eens zeer succesvol was. Met als absoluut hoogtepunt de wereldtitel van Joan Mir in 2020.

Philip Island 2011, het laatste podium voor Marco Simoncelli – terugblik

Nadat bekend was geworden dat Suzuki na dit seizoen de stekker uit het project ging trekken, ging het ook met de resultaten bergafwaarts. Of dat met het genomen besluit te maken had? Dat kon haast niet, want alle leden van het zeer gewaardeerde Suzuki-team waren nog altijd op en top gemotiveerd. Op Phillip Island maakte Alex Rins echter van alle vraagtekens uitroeptekens. Want hij won op prachtige wijze de GP van Australië en mocht er zo samen met Shinici Sahara het podium beklimmen. Maar de absolute ‘afrekening’ met Suzuki’s hoogste management kwam in Valencia. Niet alleen de laatste race van 2022, maar helemaal het laatste MotoGP-optreden van Suzuki. En laat Alex Rins nu andermaal op fenomenale manier de zege grijpen! Iedereen gunde het Suzuki-team deze triomf. Maar helaas verandert het niets aan het feit dat Shinici Sahara wat de MotoGP betreft alleen nog maar terug en niet meer vooruit kan blikken.

Wetenswaardigheid

Suzuki keerde in 2015 terug in de MotoGP met de compleet nieuw ontwikkelde GSX-RR. De eerste GP-zege met deze machine werd behaald in 2016 door Maverick Viñales. De Spanjaard won er mee op Silverstone. Vervolgens wist diens landgenoot Alex Rins maar liefst vijf overwinningen met de GSX-RR te boeken. Dat gebeurde in 2019 in Austin en op Silverstone. In 2020 zegevierde Rins voor eigen publiek op Aragón. En dit jaar, 2022, was hij de sterkste op Phillip Island en in Valencia. Maar de meest succesvolle coureur van het Japanse merk in dit MotoGP-tijdperk is ongetwijfeld Joan Mir. Weliswaar wist deze Spanjaard maar één GP te winnen, dat was de tweede race op Valencia in 2020, maar Mir werd dat jaar wel MotoGP-wereldkampioen!

Foto-info

FotograafHenk Keulemans
Jaar2022
OnderwerpHet stoppen van Suzuki in de MotoGP
Het stoppen van Suzuki in de MotoGP

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen